Sernik codzienny
1 kg białego sera
12 dag margaryny
4 jaja
3łyżki kaszy mammy
1 szklanka cukru
olejek waniliowy (lub rumowy, migdałowy)
1/2 szklanki rodzynków
2-3 paczki herbatników (te po 8 ciastek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy
Tortownice posmarować tłuszczem, wysypać bułka tarta. Na dno pokruszyć herbatniki.
Żółtka jaj oddzielić od białek, z białek ubić sztywna pianę. Margarynę stopić i przestudzić.
Ser zmielić robotem kuchennym, ostrzem malaksera (można tradycyjnie maszynka). Do masy dodać żółtka i cukier i dalej miksując (można ucierać pałka do ciasta) dodawać stopiona margarynę, 2-3 krople olejku waniliowego oraz mannę wymieszana z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę wymieszać delikatnie z piana z białek i rodzynkami. Wylać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piec ok godziny w średnio nagrzanym piekarniku.
Porcja na tortownicę o średnicy 28 cm.