Pizza z oliwkami, salami i mozzarellą

11 listopada 2013, dodał: marika1503
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej
  • 4 dag drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka grubej soli morskiej
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru

Obłożenie:

  • 2 średnie cebule pokrojone w cienkie plasterki
  • 30 dag pomidorków koktajlowych
  • 30 dag czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 20 dużych plasterków salami
  • 2 kulki mozzarelli
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • Suszona bazylia i oregano

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto na spód: mąkę przesiej na stolnicę. W letniej wodzie mineralnej rozpuść drożdże razem z cukrem. Sól zalej łyżką wody, odstaw na 3 minuty. Do mąki na stolnicy wlej drożdże, wodę z moczenia soli oraz oliwę z oliwek. Zagnieć szybko luźne ciasto, przykryj ściereczką, po czym odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Dużą prostokątną formę z piekarnika posmaruj oliwą, wyłóż rozciągniętym na cienki płat ciastem. Wierzch posmaruj przecierem pomidorowym, obłóż pokrojoną w cienkie plasterki cebulą, przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, plasterkami salami i czarnymi oliwkami oraz kostkami mozzarelli. Posyp bazylia i oregano.

Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz około 30 minut.

file1384200497