Karczek w sosie z warzywami

20 października 2013, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Składniki

– 1 kg karczku

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– 1/4 selera

– 1/2 pora

– cebula

– 2 ząbki czosnku

– natka pietruszki

– sól

– pieprz

– majeranek

– papryka słodka

– olej

 

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy nacieramy przyprawami, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie karczek obsmażamy na oleju ze wszystkich stron do zrumienienia. Wlewamy szklankę wody, dodajemy pokrojoną cebulę. Przykrywamy i wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni celcjusza. Po około godzinie obracamy na drugą stronę, wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w talarki. Pieczemy jeszcze około pół godziny do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na talerz, część warzyw miksujemy, aby uzyskać gęsty sos, dodajemy natkę pietruszki. Mięso kroimy w plastry i wrzucamy do sosu. Chwilę dusimy, podajemy z kaszą lub ziemniakami.

file1382290693



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz