Naczynie Termisil Grill&Drop – opinia

3 października 2013, dodał: CornerWithRecipes
Artykuł zewnętrzny

Ostatnio dostałam do przetestowania naczynie żaroodporne firmy Termisil, a żeby sprawdzić czy spełnia moje oczekiwania i obietnice producenta, przygotowałam roladki z kurczaka. Danie idealne, gdy zapraszamy gości, można przygotować je wcześniej i upiec w odpowiednim momencie.

Naczynie żaroodporne w systemie Grill&Drop ma za zadanie nie dopuścić do przywierania do dna oraz nawilżać równomiernie danie. Na przykrywce są wypukłe, szklane krople, a na dnie szklane ryfle. Muszę przyznać, że spełniły swoje zadanie, ponieważ kurczak był soczysty, a roladki idealnie odchodziły od dna. Naczynie umyłam w zmywarce i zgodnie z obietnicą producenta nie zmatowiało.

Szkło Termisil jest wytrzymałe na zakres temperatur od -50st.C do +500st.C. Szkło wykorzystywane przez firmę jest boro-krzemowe, o jego zaletach możecie poczytać tutaj!. Naczynie nie powinno wchodzić w reakcję z żywnością, nie absorbuje zapachów i jest bardzo poręczne (ja testowałam okrągłą miskę o pojemności 2,4 l). Wszystko co przeczytałam na temat tego naczynia zostało spełnione, dlatego spokojnie mogę je polecić :)

Jeśli nie macie pomysłów, co można przygotować w naczyniu żaroodpornym, zajrzyjcie na www.zdroweparcienaszklo.pl oraz www.facebook.com/zdroweparcienaszkloRoladki z kurczaka pod kołderka z przecieru pomidorowego i mozzarelli Składniki (4 porcje):
– 3 filety z kurczaka
– 200 g mrożonego szpinaku
– 5 plastrów suszonych pomidorów
– 3 ząbki czosnku
– 1 kulka mozzarelli
– kilka łyżek przecieru pomidorowego
– sól, pieprz do smaku
– przyprawy do kurczaka: curry, papryka słodka, szczypta chili cayenne i imbiru
– przyprawy do szpinaku: papryka słodka, chili cayenne, bazylia suszona
– olej rzepakowy
– ryż do podaniaFilety z kurczaka przekrój wzdłuż na cieńsze plastry, grubsze części rozbij mocno tłuczkiem, pozostałe delikatnie. Zamarynuj mięso w 3 łyżkach oleju, soli, pieprzu, przyprawach i pokrojonym ząbku czosnku, włóż do lodówki. Rozmrożony szpinak wymieszaj z pokrojonymi suszonymi pomidorami, dodaj 2 sprasowane ząbki czosnku, sól, pieprz i przyprawy, podsmażaj 3 minuty na kilku kroplach oleju. Po zamarynowaniu mięsa (minimum 1 h), plastry kurczaka posmaruj farszem szpinakowym i zwiń w roladkę. Włóż roladki do naczynia żaroodpornego z przykryciem i piecz ok. 25 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyjmij naczynie, posmaruj roladki przecierem pomidorowym, a na każdą roladkę połóż plaster mozzarelli. Piecz kolejne 5-8 minut, już bez przykrycia. Podawaj np. z ryżem i ulubioną surówką.

Testowała:

 

Ewa – Blogerka, studentka, kociara. Na swoim blogu staram się prezentować zdrowe przepisy, ale czasem zdarza mi się też zgrzeszyć ;)
Prowadzi bloga: http://cornerwithrecipes.blogspot.com/



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...