Flaczki sojowe

2 października 2013, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 paczka kotletów sojowych

szklanka zielonego groszku konserwowego

2 marchewki

1 pietruszka

1 litr bulionu warzywnego

1 cebula

masło 2 łyżki

olej

sól

pieprz

1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

mąka 2 łyżki

 

Przygotowanie:

Kotlety sojowe zalać gorącym  bulionem,a gdy przestygną wyjąć i pokroić w paski. Cebule pokroić w kostkę, a marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podgrzać olej i podsmażyć cebulę,marchew i pietruszkę. Dodać pokrojone kotlety i zalać  bulionem. Przyprawić ostrą papryką w proszku, solą i pieprzem. Gotować 10 minut. Następnie dodać odsączony z zalewy groszek.W międzyczasie zrobić zasmażkę z masła i mąki. Dodać zasmażkę do zupy. Zagotować i zdjąć z ognia.Podawać na gorąco.