Marchewka z grzybami
Artykuł zewnętrzny
75 dag marchewki
25 dag grzybów (mogą być pieczarki)
1/2 szklanki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
cukier
olej
Marchew obrać, umyć, pokroić w plasterki i ugotować w lekko posłodzonej i osolonej wodzie.
Cebulę obrać i posiekać.
Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić na plasterki.
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, przyprawić pieprzem i smażyć ok. 10 minut.
W oddzielnym naczyniu z mąki i oleju zrobić białą zasmażkę.
Do pieczarek dodać ugotowaną marchewkę, wlać zasmażkę, wymieszać i podgrzewać. Dodac śmietanę i cały czas podgrzewać mieszając – nie gotować.
Podawać z ziemniakami, lub jako danie kolacyjne z pieczywem. Można posypać siekanym koperkiem i pietruszką.