Królewskie pierożki Chupi

2 marca 2010, dodał: chupi
Artykuł zewnętrzny
  • Farsz:
  • 10 dkg boczku surowego
  • 10 dkg łopatki
  • 10 dkg szynki wieprzowej
  • 10 dkg karczku
  • 10 dkg kurczaka piersi
  • 5 dkg wątróbki drobiowej
  • 10 dkg mięsa z indyka
  • bułka zwykła
  • marchewka
  • pietruszka korzeń
  • pietruszka nać
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • smalec bądź olej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • gałka muszkatołowa
  • Ciasto :
  • dwie szklanki mąki
  • jajko
  • woda ciepła pół szklanki około
  • Na omastę :
  • 1/2 cebuli białej
  • dwa plastry bekonu bądź boczku
Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę.Podsmażamy lekko posolone na patelni na smalcu lub oleju ( wedle uznania ).Na samym końcu smażymy wątróbkę.Mięso podsmażone przekładamy do garnka , zalewamy wodą , dodajemy przyprawy i obrane warzywa.Gotujemy do miękkości , a na końcu gotowania dodajemy podsmażoną wątróbkę i gotujemy jeszcze przez chwilę.Następnie bierzemy bułkę i zamaczamy ją w wywarze i odkładamy na bok.W maszynce do mielenia mięsa mielimy mięso razem z warzywami i  wywarem ( najlepiej przekładać chochlą powolutku ) oraz razem z  namoczoną bułką.Po zmieleniu mięsa dodajemy do farszu odrobinę gałki muszkatołowej , wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy następnie na patelni na odrobinie oleju aż do odparowania farszu. Ciasto wyrabiamy tak jak zawsze na pierogi.Ja do miski wsypuję mąkę , dodaję jedno jajko i  w czasie wyrabiania ciasta wlewam po woli wodę aż do uzyskania odpowiedniej na ciasto konsystencji. Następnie rozwałkowuję ciasto , wycinam szklanką placki i faszeruję pierożki.Wrzucam na wrzącą osoloną wodę , po wypłynięciu pierożków na wierzch , hartuję je w lodowatej wodzie , aby się nie sklejały i na końcu jak chcę już je podać to podsmażam na patelni.Jako omastę można użyć cebulki z drobno pokrojonym bekonem. Smacznego

file1267525373