Humitas – Chilijskie gołąbki
Składniki
4 kolby kukurydzy z liśćmi (liście są potrzebne do zawijania)
2,5 szklanki sera tartego (u mnie bloczek mozzarelli)
1 szklanka drobno krojonej cebuli
1,5 łyżeczki kolendry mielonej
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki słodkiej śmietany (u mnie 10%)
2 jajka
2 łyżki masła
1 płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz
Przygotowanie
Usunąć liście i wyłuskać kukurydzę (widelcem idzie to całkiem sprawnie). Zachować liście, w które zawinie się później masę. Liście wrzucić do gotującej się wody na 10 minut, żeby trochę zmiękły. Wyjąć i osuszyć. Na maśle podsmażyć cebule, dodać kukurydze, czosnek, przyprawy, śmietanę, ser oraz rozbełtane jajka. Mieszać aż masa zgęstnieje. Odstawić z ognia, a powstałą masę nakładać na osuszone liście kukurydzy (zawijać jak gołąbki). Zagotować w garnku wodę, na dno ułożyć oskrobane kolby kukurydzy a na nich zawinięty humitas. Gotować na małym ogniu około 40 minut. Podawać z pikantnym sosem chilli.
Po więcej moich przepisów zapraszam na jemy.ekolokalnie.pl