Zapiekane gniazdka z mięsno-warzywnym sosem

24 września 2013, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

25dag.makaronu spagetti
25 dag.mięsa mielonego
1cebula
1marchew
2 pomidory
1/2 puszki kukurydzy
2 jaja
1/2 szkl.mleka
10 dag.sera żółtego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
oregano
sól
pieprz

szklanka wody

olej 3 łyżki

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente  w osolonej wodzie  i odcedzić.Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć mięso mielone, po czym zdjąć z ognia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z cebulą, podsmażyć kilka minut.Dodać do podsmażonego  mięsa. Na patelni podsmażyć obrane ze skórki i pokrojone  pomidory, po czym wrzucić wszystkie składniki uprzednio podsmażone do garnka. Wlać szklankę wody. Dodać odsączoną  kukurydzę i dusić 5 min. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić oregano, solą i pieprzem do smaku,wymieszać i jeszcze chwilę poddusić.
Szklane naczynie żaroodporne posmarować olejem. Makaron zwijać w „gniazda” układać jedno przy drugim. Do każdego włożyć porcję przygotowanego sosu.
Rozgrzać piekarnik do temp. 190  stopni. Roztrzepać jaja, dodać mleko, posolić i oprószyć pieprzem. Następnie zalać makaronowe gniazda. Wstawić do piekarnika. Po 25 min pieczenia posypać startym żółtym serem i piec jeszcze ok.10  minut.
Na koniec  udekorować natką  pietruszki i podawać na gorąco.