Potrawka warzywno-ryżowa z kiełkami
Składniki:
25dag.ryżu
1 papryczka chili
2 marchewki
1/2 cukinii
3 ząbki czosnku
1/4 główki kapusty
40 dag.chudego mięsa wieprzowego
pęczek natki pietruszki
10dag. kiełków fasoli
2 łyżki oliwy
1 szklanka bulionu
sól
pieprz
3 łyżki sosu sojowego
łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Czosnek oraz chilli posiekać. Cukinię oczyścić, marchewki obrać. Warzywa pociąć w plasterki. Kapustę poszatkować. Mięso pokroić w kostkę. Odłożyć trochę natki do dekoracji,a resztę posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę,wrzucić opłukane i pokrojone w kostkę mięso,po 10 minutach smażenia na wolnym ogniu dodać marchewkę, cukinię oraz kapustę i smażyć jeszcze 5 minut na dużym ogniu. Dodać czosnek,posiekaną papryczkę chilli i kiełki. Podlać bulionem i smażyć kolejne 3 minuty, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Potrawkę zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody, udekorować odłożoną natką.Podawać na gorąco z ryżem.