Jaglana zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki

23 września 2013, dodał: zufik
Artykuł zewnętrzny

6-7 średnich pomidorów (słodka odmiana)

1 czerwona papryka

5 łyżek ugotowanej kaszy jaganej (do zagęszczenia zupy) można dać więcej

3 duże ząbki czosnku

domowy sok z pomidorów lub bulion (ok. 1 litra)

1 mała cebulka

4 cm kawałek pora (biała część)

1 liść selera z gałązką

2 łiście laurowe

2 gałązki tymianku

szczypta cynamonu

oregano (2 łyżeczki)

1 łyżka octu balsamicznego

sól, pieprz

do podania oliwa lub olej z pestek dyni

 

Nastawiamy piecyk a 180 stopni.

Pomidory przekrawamy na połówki, polewamy odrobiną oliwy, solimy lekko, posypujemy oregano, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut (skórka zacznie się marszczyć). 

Układamy też obok czosnek w łupinie.

Paprykę grillujemy aż uzyska czarną skórkę i szybko wkładamy do naczynia i szczelnie zakrywamy folią – zaparuje, przestudzoną obieramy ze skórki. Kroimy w cząstki.

W tym czasie gotujemy bulion z warzywami, ja do soku wrzuciłam cebulkę, por, liście laurowe, tymianek i liść selera w całości. Gotujemy na wolnym ogniu w czasie kiedy pieką się pomidory.

Zestawiamy z ognia, wyjmujemy gałązki tymianku i iście laurowe, reszta zostaje.

Upieczone pomidory i cząstki obranej papryki wrzucamy do wywaru. 

Dodajemy też czosnek obrany z łupiny i kaszę jaglaną. 

Miksujemy na gładki krem, stawiamy jeszcze na chwilę na mały płomień.

Doprawiamy octem, cynamonem, solą i pieprzem. 

file1379845725