Tort czekoladowo-waniliowy z czekoladowymi dropsami

31 sierpnia 2013, dodał: KulinarneRewolucje
Artykuł zewnętrzny
 
Od pewnego czasu marzyłam, żeby przygotować ten tętniący kolorami tort. Jednak nigdy nie było okazji.

Składniki na biszkopt: 

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra-dół.

2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia – dno i boki. Ja użyłam klamerek/spinaczy do bielizny, żeby mi przytrzymały papier podczas wlewania ciasta.

 

3. Mąki wymieszać w osobnej misce i przesiać.

 

4. Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.

5. Cały czas ubijając dodawać po koli żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać najlepiej mikserem na wolnych obrotach.

6. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec 40-50 min do momentu suchego patyczka.
7. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
8. Biszkopt wyciągnąć z formy kiedy całkowicie ostygnie
 
 
Składniki na krem czekoladowy:
  • 300 g miękkiego masła
  • 5 łyżek kakao
  • 150 g cukru pudru

 

  1.  Masło utrzeć na puszysty krem za pomocą miksera, dodać stopniowo cukier i kakao.
 
Składniki na krem waniliowy:
  • 300 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • laska wanilii

 

  1. Masło utrzeć na puszysty krem za pomocą miksera, dodać stopniowo cukier, miąższ wydrążony z laski wanilii i sok z cytryny.
 
Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu truskawkowego
  • 5 bezików przepis znajdziesz TU 
  • 2 opakowania czekoladowych dropsów

 

Ostatnie przymiarki :  
  1. Biszkopt przekrój na 3 równe blaty.
  2. Pierwszy blat umieść na paterze i wyłóż na niego 2/3 kremu czekoladowego. Przykryj drugim blatem.
  3. Na kolejny blat wyłóż pozostałe 1/3 kremu, następnie konfiturę malinową a na nią pokruszone bezy. Przykryj ostatnim blatem. 
  4. Cały tort dokładnie obłóż kremem waniliowym i udekoruj kolorowymi czekoladkami.
  5. Tort musi odleżeć 2 godziny aby wszystkie smaki mogły się ze sobą dobrze połączyć.

 

 

 

 

 

 

 

Kwiatki i laurka od mojego Synka :)