Tofu w cieście podawane z zapiekanymi ziemniakami i fasolką szparagową
Składniki
2/3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki piwa
tofu
3 średnie ziemniaki
250 g fasolki szparagowej
6 dużych pieczarek
mała czerwona papryczka chilli
3 cm imbiru
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
olej rzepakowy
sól, pieprz, kumin, kurkuma, papryka słodka, gałka muszkatołowa, papryka wędzona, kozieradka, chilli mielone
Przygotowanie
Ciasto do tofu: mąkę, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki chilli przesiać do miski, dodać jajko i piwo. Powoli wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto, odstawić do lodówki na 20 minut. Ziemniaki obrane i przekrojone na pół ugotować na parze wraz z fasolką szparagową. Gdy będą miękkie, wyjąć, odstawić by nieco przestygły, następnie pokroić w kostkę na jeden kęs.
Na 5 łyżkach oleju smażyć pokrojony w cienkie paski imbir i papryczkę chilli. Gdy zrobią się rumiane i chrupiące dodać ćwiartki pieczarek, dolać odrobinę oleju jeśli jest taka potrzeba, doprawić do smaku solą, pieprzem, dosypać łyżeczkę papryki słodkiej, kumin, kurkumę i smażyć przez parę minut. Następnie dorzucić ziemniaki i fasolkę, ostrożnie wymieszać, by pokryły się przyprawami. Dodać pokrojony czosnek, sok z cytryny, gałkę muszkatołową, paprykę wędzoną, kozieradkę i ewentualnie chilli i solą.
W międzyczasie rozgrzać głęboki garnek z tłuszczem (bądź frytkownicę) do 180 stopni. Tofu przekroić na plastry grubości około 1 cm, każdy plaster wysuszyć i oprószyć mąką oraz solą, następnie zanurzyć w cieście i ostrożnie włożyć do gorącego oleju. Smażyć po 4 plastry na raz, aż będą rumiane i chrupiące. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym i podawać z ziemniakami oraz fasolką.
Po więcej moich przepisów zapraszam na jemy.ekolokalnie.pl