Skuteczne i zdrowe odchudzanie: krok 3. Pierwsze śniadanie

19 sierpnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Minęło już 20 dni, dwa kroki za nami (zobacz TUTAJ i TUTAJ). Czy widzicie rezultaty? Jakie problemy przezwyciężyłyście? Jeżeli już picie wody mamy opanowane, posiłki w ciągu dnia są równomiernie rozłożone, to teraz podpowiem co jeść na poszczególne posiłki, by było zdrowo, smacznie, tanio i by jedzenie to pozwoliło uwolnić się ze zbędnych kilogramów.

Pierwsze śniadanie – najważniejszy posiłek dnia – kolejny prawdziwy banał. Istotne jest, by śniadanie było w 30 minut po przebudzeniu, a nie po dotarciu do pracy i wypiciu kawy. Przypominam: po przebudzeniu pijemy wodę, później jemy śniadanie. Dodatkowo należy wspomnieć, że kawa hamuje poczucie głodu (może dlatego właśnie my kobiety tak bardzo ją lubimy?), więc nie oszukujmy naszego organizmu od rana, bo właśnie do godziny 14:00 nasz organizm ma największe zdolności trawienia (a więc najmniejsze odkładania tkanki tłuszczowej). Śniadanie nie może obciążać organizmu, ma dodać mu energii na minimum 3 godziny, by móc zmierzyć się ze znalezieniem w szafie idealnego ubrania, korkami, stertą porannej poczty, brzydką pogodą i innymi.
Więc co? TWAROGI, serki wiejskie, warzywa, jaja, chleb pełnoziarnisty to klucz do zdrowego i pożywnego śniadania! Wystarczy twaróg półtłusty lub chudy (nigdy nie 0%) wymieszać z łyżką jogurtu naturalnego, natką pietruszki i rzodkiewką. Posmarować 2-3 kromki chleba pełnoziarnistego grubą warstwą sera, położyć pomidora i już! Albo do serka wiejskiego wkroić pomidora, paprykę, bazylię, ogórka kiszonego i zjeść w formie sałatki. Jaja gotowane i położone na pieczywie pełnoziarnistym z sałatą, świeżym ogórkiem, posypane szczypiorkiem i sezamem to istny raj dla podniebienia! Zdrowa jajecznica na kropli oleju rzepakowego z porem, pomidorem i szparagami, posypana bazylią! Pomysłów, kombinacji jest tysiące, bo masa jest pysznego pełnoziarnistego pieczywa, warzyw, ziół, nasion którymi możemy posypać kanapkę/sałatkę! Bawmy się kolorami, smakami – zapamiętajmy jednak, by na śniadanie był zawsze twaróg lub serek wiejski lub jaja do tego warzywa i oczywiście pieczywo pełnoziarniste.

1
Podpowiedzi:
– chleb żytni – często jest oszukany, producenci dodają karmel do zabarwienia pieczywa pszenno-żytniego! Więc jeżeli w składzie pieczywa jest karmel, szukaj innego.
– twarogi – im krótszy skład tym lepszy!
-masło/margaryna będące częstym smarowidłem można zastąpić oliwą z oliwek lub dojrzałym awokado,
– kanapki posypuj zawsze pietruszką/szczypiorem/bazylią i dodawaj nasiona słonecznika, sezam, pestki dyni – to dobry sposób na urozmaicenie dania, jak i dostarczenie dodatkowych witamin i składników mineralnych.

Zaplanuj sobie śniadania na dwa kolejne dni (a nawet więcej), zawsze miej w lodówce jaja i twaróg. Oczywiście warzywa świeże, sezonowe są obowiązkiem zdrowej kuchni, nie tylko podczas śniadania. Powalczcie o zdrowe i smaczne poranki, a już za 10 dni będzie bardzo przyjemne drugie śniadanie.
Oczywiście kawka jest dozwolona minimalnie 30 minut po śniadaniu:)

Podpis-ZR-jpg
www.domdobrejdiety.pl