Rogate parówki
Ciasto:
125 g margaryny Palmy
2 szklanki mąki
4 łyżki śmietany 12%
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szczypta soli
Nadzienie:
4 parówki Bobaski
8 cienkich plastrów sera Edamskiego
1 jajko do posmarowania rogalików
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części. Każdą parówkę przekrawamy na pół wzdłuż, a następnie w poprzek. Plastry sera dzielimy na połowy. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągły placek, a następnie rozwałkowujemy go na cienkie koło. Koło kroimy na 4 trójkąty. Ćwiartki parówek zawijamy w ser. Układamy pojedynczo na trójkątach (na szerszej stronie), a następnie zawijamy w kierunku wierzchołka. Boki dokładnie zlepiamy. Formujemy rogaliki i układamy je zawinięciem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko rozkłócimy w szklaneczce i za pomocą pędzelka smarujemy każdy rogalik. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 – 15 minut (na złoty kolor). Podajemy ciepłe z sosem słodko-kwaśnym.
Smacznego!