Rogate parówki

25 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

125 g margaryny Palmy

2 szklanki mąki

4 łyżki śmietany 12%

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szczypta soli

Nadzienie:

4 parówki Bobaski

8 cienkich plastrów sera Edamskiego

1 jajko do posmarowania rogalików

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części. Każdą parówkę przekrawamy na pół wzdłuż, a następnie w poprzek. Plastry sera dzielimy na połowy. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągły placek, a następnie rozwałkowujemy go na cienkie koło. Koło kroimy na 4 trójkąty. Ćwiartki parówek zawijamy w ser. Układamy pojedynczo na trójkątach (na szerszej stronie), a następnie zawijamy w kierunku wierzchołka. Boki dokładnie zlepiamy. Formujemy rogaliki i układamy je zawinięciem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko rozkłócimy w szklaneczce i za pomocą pędzelka smarujemy każdy rogalik. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 – 15 minut (na złoty kolor). Podajemy ciepłe z sosem słodko-kwaśnym.

Smacznego!

file1267107242