Domowy salceson

25 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

2 małe tylne golonki (ok. 1 kg)

2 l wody

1 mała cebula

½ małego pora

2 małe marchewki

1 średnia pietruszka

1 liść laurowy

5 kulek ziela angielskiego

1 opakowanie żelatyny (na 2,5 l wody)

1 kostka rosołowa Bulion Cielęcy

3 ząbki czosnku

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

½ łyżeczki octu 10%

Z golonek opalamy ewentualną szczecinę, dokładnie je płuczemy. W garnku zagotowujemy wodę z warzywami (oprócz czosnku), liściem, zielem i solą. Wkładamy mięso i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie odchodziło od kości (około 2,5 godziny). Mięso wyjmujemy, zostawiamy do przestygnięcia, wywar przecedzamy.  Odlewamy 600 ml wywaru, dodajemy do niego pokrojony w plasterki czosnek i kostkę rosołową oraz pieprz. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet, wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Z golonek usuwamy skórę, kości i tłuszcz. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i wraz z całymi marchewkami układamy w pojemniku.  Zalewamy wywarem z żelatyną. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Smacznego

file1267093513