Zupa na ładną cerę

24 lutego 2010, dodał: [email protected]
Artykuł zewnętrzny

soup2

składniki:

  • strąk czerwonej papryki
  • strąk żółtej papryki
  • cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • łagodna papryka w proszku
  • 4 szkl.bulionu warzywnego
  • natka pietruszki lub selera
  • sól,pieprz

Jajka ugotować  na twardo,przeciąć na pół,wyjąc żółtka
Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać. Obrać cebulę, pociąć w kostki, przesmażyć razem z papryką na oliwie, ostudzić.

3/4 zmiksowac razem z ugotowanymi żółtkami.
Połączyc z gorącym bulionem warzywnym,dodac masło,przyprawic do smaku solą,pieprzem i papryką w proszku.
Rozlac zupę na talerze,do każdego włożyć pokrojone białko jajka, łyżkę pozostawionej papryki, posypac drobno posiekaną natką.
Podawać z grzankami, groszkiem lub krakersami.
Przepis na 6 porcji. Zupa bardzo łatwa do przygotowania.  Czas przygotowania 30 minut.