Sheek kebab z grilla
Jestem poszukiwaczką nowych smaków, dlatego ostatnio zainspirowałam się kuchnią indyjską i zrobiłam grillowane klopsiki-kebabiki z użyciem indyjskich przypraw. Wyszły boskie! Są pożywne, a jednocześnie nie za ciężkie. Świetnie komponują się ze wszelkimi surówkami. Klopsiki można też zjeść na zimno; można je pokroić i użyć w sałatce (np. z kompozycją sałat). Obecność rozgrzewających przypraw ułatwia trawienie :-) Najlepiej zrobić je z dodatkiem baraniny. U mnie w ogrodzie zrobiły furorę!
Składniki:
2 łyżeczki nasion kolendry
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 goździki
mały kawałek korzenia imbiru (ok. 5 cm)
2 łyżeczki kurkumy
2 świeża papryczki chilli
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
300 g mięsa mielonego wołowego
700 g mięsa mielonego baraniego lub wieprzowego
2 cebule
2 jaja
odrobina oleju lub oliwy
Świeży imbir obrać, drobno posiekać. Utłuc w moździerzu z nasionami kolendry, kminu rzymskiego i goździkami. Chili wypestkować, drobno posiekać i dodać do powyższej mieszanki wraz z kurkumą, cynamonem, pieprzem i solą. Cebulę obrać, drobno posiekać. Mięso mielone zmieszać razem, dodać cebulę i mieszankę przypraw oraz jajo. Dokładnie wyrobić. Masę pozostawić na godzinę w lodówce, by dobrze połączyły się smaki. Następnie formować podłużne klopsy o długości ok. 10 cm i grubości ok. 3 cm. Patyczki do szaszłyków posmarować olejem, nabijać na nie uformowane klopsiki. Skropić olejem lub oliwą. Grillować ok. 20 min., dwukrotnie obracając. Mięso jest gotowe, gdy po naciśnięciu końcem noża wypływa z niego przezroczysty płyn. Podawać z chlebem pita, z sałatą i surówkami. Szczególnie dobrze smakuje z raitą ogórkową (jogurt naturalny, świeży ogórek pozbawiony pestek i pokrojony w paseczki, świeża posiekana mięta, sól, pieprz). Smacznego!