BlogerChef – czerwiec 2013

13 czerwca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

BlogerChef – ostatnie starcie!

Pięć spotkań półfinałowych, 40-stu blogerów kulinarnych, 80 rozmaitych dań. Przez ostatnie miesiące obserwowaliśmy zmagania najlepszych polskich blogerów. Już za dwa tygodnie ostatnie starcie – Wielki Finał. I mnóstwo dodatkowych atrakcji. Zapraszamy!

Kim będzie pierwszy w Polsce BlogerChef?

384713_200424063441580_486728395_n
Już niebawem poznamy pierwszego w Polsce BlogerChef’a! Finałowe zawody odbędą się 22 czerwca br. w malowniczym centrum hotelowo-rehabilitacyjnym Columna Medica**** w Łasku k/Łodzi (columnamedica.com). Za nami pięć spotkań półfinałowych podczas których 40-stu blogerów kulinarnych stworzyło 80 autorskich dań i deserów. Z każdego półfinału wyłoniony został najlepszy zdaniem jury szef kuchni – amator.

Najlepsi z najlepszych

968976_195652603918726_1455212629_n
W pierwszym półfinale (kuchnia śródziemnomorska) był to Michał Staszczyk (paszczakgotuje.pl), w drugim (kuchnia Europy Środkowej i Wschodniej) Alicja Drzewiecka (wielkiapetyt.com), w trzecim (kuchnia Europy Zachodniej) Beradetta Parusińska-Ulewicz (prawodogotowaniazpasja.blox.pl), w czwartym (kuchnia obu Ameryk) Maria Banach (gruszkazfartuszka.pl), a w piątym (kuchnia azjatycka) Anna Grzesiak (abitetoeat.pl).

Nieco inna formuła konkursu

Formuła półfinałów konkursu BlogerChef zakładała pracę w grupach. Formuła finału będzie odmienna. Każdy z uczestników będzie pracował sam. Tym razem ocenimy jak blogerzy sprawdzą się jako kucharze. Ich finałowym zadaniem jest przygotowanie dwóch dań. Jednego wcześniej opracowanego i zgłoszonego, oraz drugiego zupełnie improwizowanego. Dania ze składników z tzw. black box’a, czyli puli nieznanych blogerom wcześniej produktów – wyjaśnia Mirek Drewniak, znany szef kuchni i przewodniczący jury. Na wszystkich finalistów czeka najwyższej klasy sprzęt kuchenny oraz inne wspaniałe nagrody – dodaje Marek Bielski, organizator inicjatywy BlogerChef.

Finał otwarty dla wszystkich

Z wielką radością jadę obserwować i kibicować – zapowiada jedna z blogerek, która gotowała na ostatnim półfinale w Bielsku-Białej. Finał nie jest bowiem imprezą zamkniętą! Będzie miał charakter otwartego, integracyjnego spotkania blogerów, które nie zakończy się wraz z momentem ogłoszenia wyników. Organizatorzy i centrum Columna Medica**** przygotowali dla gości dodatkowe atrakcje.

cm_mozaika

Sesja prelekcji dla blogerów

Pierwszą z nich jest sesja prelekcji na tematy kulinarne i związane z blogowaniem. Japonistka i autorka książki „Japońskie słodycze”, Magdalena Tomaszewska-Bolałek zabierze gości do świata sushi i sake. Opowie o sztuce cukierniczej Kraju Kwitnącej Wiśni, ceremoniach herbacianych oraz dalekowschodniej sztuce prezentacji dań.
Uczestnicy konferencji będą mieli ponadto doskonałą okazję by poszerzyć swoją wiedzę o serach. Specjalistka pracująca dla marki Old Poland przybliży gościom proces produkcji różnych rodzajów serów. Wskaże jednocześnie skąd biorą się różnice w ich wyglądzie, konsystencji i bukiecie smakowym. Podpowie również jakie sery będą idealne do… porannej filiżanki kawy. A na koniec zaprosi do degustacji ekskluzywnych polskich serów.
Blogerzy dowiedzą się również o sekretach udanej współpracy z firmami. Krystian Cieślak, senior konsultant w agencji Citybell Consulting podpowie jak nawiązywać i utrzymywać kontakty z makrami. Michał Długosz z firmy Conversion, wskaże z kolei w jaki sposób mierzyć zaangażowanie czytelników blogów kulinarnych i jak owe zaangażowane zwiększyć. Zaprezentuje również narzędzia, które pozwalają oszacować jakich treści poszukują użytkownicy.

Niecodzienne smaki… lasu sosnowego

Sobotni wieczór zakończy uroczysta kolacja. Szef kuchni centrum Columna Medica**** zaserwuje specjalnie na tę okazję skomponowane menu, inspirowane smakami lasu sosnowego. Przystawkę stanowić będzie befsztyk tatarski oraz krem z pokrzywy z jajkiem sous vide. Danie główne – polędwica wołowa, również przygotowane zostanie z użyciem techniki sous vide. W jej towarzystwie wołowiny pojawi się sos z pieczonych raków, truskawek, gruszki i leśnych grzybów. A na deser szykuje się…. parfait z sosny!

gotowanie

 

Ale to jeszcze nie wszystko!

Mamy nadzieję, że taka kolacja odpowiednio pokrzepi gości i da im dużo siły na niedzielę. Bo na drugi dzień, 23 czerwca br. w parku otaczającym Columna Medica**** odbędzie się Wielki Piknik BlogerChef’a, na który zapraszamy wszystkich blogerów (nie tylko kulinarnych), ich osoby towarzyszące oraz każdego przysłowiowego Kowalskiego! – z entuzjazmem ogłasza organizatorka, Katarzyna Szatkowska, również kulinarna blogerka (wkrainiesmaku.pl). W programie m.in. warsztaty czekolady, warsztaty z Adamem Chrząstowskim, wielkie grillowanie i wiele innych wydarzeń. Udział we wszystkich jest całkowicie bezpłatny.
Szczegółowy program obu wydarzeń i formularz zgłoszeniowy dostępny jest na profilu facebookowym BlogerChef’a:

https://www.facebook.com/blogerchefpl/app_183881004994865


Konkurs BlogerChef – innowacyjny projekt skierowany dla osób prowadzących blogi kulinarne. Półfinały konkursu odbywają się co miesiąc od stycznia do maja br., w najlepszych w kraju restauracjach. Zgłoszenia do półfinałów, przyjmowane są poprzez aplikację na fanpage BlogerChef’a. Do półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego i przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł pierwszego w Polsce BlogerChef’a.
Fanpage konkursu: https://www.facebook.com/blogerchefpl
Strona internetowa konkursu: http://www.blogerchef.pl/#!/o-konkursie
Patronat honorowy nad konkursem sprawuje Fundacja Klubu Szefów Kuchni
Patronat medialny: Smaker.pl, Internia.pl, NaszeMiasto.pl, PolskaGotuje.pl, JedzJedz.pl, NewsGastro.pl, Horeca.pl
Partnerzy: Kenwood, DeLonghi, Stalgast, Fiskars, Big Green Egg, Porcelana Bogucice, wydawnictwo MUZA, Grupa 365 NET, Old Poland, Hotel Columna Medica****
Sponsorzy: Winiary, Oerlemans, Jan Niezbędny, OLE!, Kenolux, system jakości żywności QAFP, Nasz Kurczak, Appetita, Teekanne

Organizatorzy:
Katarzyna Szatkowska – dietetyk na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku” (www.wkrainiesmaku.pl). Zajmuje się organizowaniem i prowadzeniem wydarzeń kulinarnych oraz o tematyce żywieniowej. Ponadto jest ekspertem-dietetykiem portalu opiekanadchorym.pl.
Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” (www.DocenPolskie.pl), którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.