Krajanka śledziowa

23 lutego 2010,
dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny
Śledziki smakują wyśmienicie. Polecam.

Składniki

1/2 kg płatów śledziowych matias
3 duże cebule
1,5 łyżki miodu
3 łyżeczki pasty pomidorowej
sól
pieprz
2 łyżki ketchupu łagodnego lub pikantnego
sok z cytryny
2 łyżki oleju

Śledzie moczyć 2 godziny zmieniając wodę 3 razy. Dobrze odsączyć i pokroić na małe kawałeczki. Skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i dusić na małym ogniu, aż cebula będzie miękka.
Dodać pastę pomidorową, miód, ketchup i krótko podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Dodać kawałki śledzi i wymieszać. Przełożyć do niskiego szerokiego słoika. Odstawić na 2 dni do lodówki.
Smacznego.

file1266941008



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...