Krajanka śledziowa
Artykuł zewnętrzny
Śledziki smakują wyśmienicie. Polecam.
Składniki
1/2 kg płatów śledziowych matias
3 duże cebule
1,5 łyżki miodu
3 łyżeczki pasty pomidorowej
sól
pieprz
2 łyżki ketchupu łagodnego lub pikantnego
sok z cytryny
2 łyżki oleju
3 duże cebule
1,5 łyżki miodu
3 łyżeczki pasty pomidorowej
sól
pieprz
2 łyżki ketchupu łagodnego lub pikantnego
sok z cytryny
2 łyżki oleju
Śledzie moczyć 2 godziny zmieniając wodę 3 razy. Dobrze odsączyć i pokroić na małe kawałeczki. Skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i dusić na małym ogniu, aż cebula będzie miękka.
Dodać pastę pomidorową, miód, ketchup i krótko podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Dodać kawałki śledzi i wymieszać. Przełożyć do niskiego szerokiego słoika. Odstawić na 2 dni do lodówki.
Smacznego.