Wymiatacze wolnych rodników

11 czerwca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Marka Emix wchodzi w nowy segment produktów prozdrowtnych. Na rynku zadebiutowały otręby owsiane i siemię lniane sygnowane marką EMIX. Nowa kolekcja utrzymana w spokojnej, jasnej, mleczno- wanilowej tonacji opakowań, nawiązujące stylistyką do papierowych woreczków od babci.

Oba produkty wyprodukowane z użyciem surowców najwyższej jakości. Otręby owsiane dostępne w opakowaniu 200 gram, a siemię lniane w opakowaniu o gramaturze 300 gram.

Naturalna miotełka

otreby_owsiane_EMIX
Otręby owsiane zawierają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe takie jak: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, sole mineralne oraz błonnik. Dzięki temu kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze.
Sportowcy cenią je za źródło siły, kobiety za właściwości odchudzające, a lekarze korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego. Otręby owsiane w porównaniu z otrębami pszennymi mają większą zawartość błonnika rozpuszczalnego, którego częścią są beta-glukany. Są to węglowodany złożone mające zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Powlekają szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego a w momencie jej podrażnienia, zachowują się jak płynny opatrunek. Beta-glukany mają także właściwości prebiotyczne, są one pożywką dla „dobrych” bakterii probiotycznych. Zalecana dzienna porcja beta-glukanów (3g) obniża stężenie całkowitego cholesterolu oraz jego frakcji LDL (tak zwany „zły cholesterol”) we krwi. Dzięki temu oczyszcza żyły ze złogów cholesterolowych.
Cennym walorem otrąb owsianych jest zawartość witamin z grupy B, w szczególności witaminy B1 oraz B5, które dostarczane do komórek mózgowych i nerwowych przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu i rozdrażnieniu oraz witaminy B6 (pirydoksyna), która przyspiesza przyswajanie wiedzy poprzez poprawę pamięci i koncentracji. Inna witamina, która występuje  w otrębach owsianych, to witamina E. Chroni ona organizm przed wolnymi rodnikami, wzmacnia mięsień sercowy i jego pracę, chroni przed starzeniem się. Otręby owsiane to nie tylko zdrowy i sycący posiłek, ale również źródło składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, magnez i cynk. Pierwiastki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Cudowne siemię lniane

siemie_lniane_EMIX

Niepozorne siemię lniane to skarbnica dobroczynnych składników dla naszego organizmu.
Zawiera między innymi witaminę E (zwaną witaminą młodości), kwas tłuszczowy omega-3, substancje śluzowe i oleiste, białko, cynk, fitosterole (obniżają poziom szkodliwego cholesterolu), fitoestrogeny (które między innymi: łagodzą objawy menopauzy, zmniejszają ryzyko wystąpienia raka piersi, macicy i prostaty, osteoporozy, miażdżycy), flawonoidy (mają właściwości przeciwzapalne, rozkurczowe, uszczelniają naczynia krwionośne).Siemię lniane możemy używać zarówno zewnętrznie w formie maseczek, okładów, a nawet żelu do włosów, jak i wewnętrznie robiąc z niego napary do picia, dodając do sałatek, wypieków.
Napar z siemienia lnianego pomaga przy takich dolegliwościach jak: nieżyt żołądka i dwunastnicy, biegunka, przewlekły kaszel. Zmielone w młynku siemię lniane możemy dodawać do sałatek, posypywać nim kanapki, dodawać do pieczonego w domu chleba i gdzie tylko nam kulinarna fantazja pozwoli.

Słodkie zdrowie

Owsiane muffiny

Składniki:
1/2 szklanki otrąb owsianych
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki rodzynek
1 łyżeczka siemienia
1 szklanka mleka
1 szklanka maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki cukru pudru
1 jabłko pokrojone w kostkę
1/3 szklanki oleju
2 jajka
Otręby, płatki owsiane i rodzynki wsypać do miseczki i zalać bardzo gorącym mlekiem. Odstawić na pól godziny żeby zmiękły i napęczniały. W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier i sól.

Osobno roztrzepać jajka z olejem. Do suchych składników dodać namoczone płatki z otrębami, pokrojone jabłko, wlać jajka z olejem. Wszystko wymieszać łyżką tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki. Formę do pieczenia muffinek wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami, nałożyć porcje ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut w 200ºC aż wierzch muffinek się zarumieni. Pycha!

Ceny w sklepie:

Otręby owsiane EMIX (200 gram): ok. 2 zł
Siemię Lniane EMIX (300 gram): 2,80 zł

Do nabycia w handlu nowoczesnym i tradycyjnym na terenie całego kraju.