Pieczony ziemniak faszerowany

30 maja 2013, dodał: plomien
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 10 dag korniszonów
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 10 dag szynki w plasterkach
  • 20 dag jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Ziemniaki starannie wyszoruj, opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Pozostaw ze skórką. Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej. Każdy ziemniak zawiń osobno. Piecz lub grilluj około 60 minut.
  • W tym czasie korniszony osącz z zalewy, pokrój cienko w półplasterki. Cebulę obierz, poszatkuj, ułóż na sicie i sparz wrzątkiem. Przepłucz zimna wodą i pozostaw do ocieknięcia. Dodaj do korniszonów.
  • Sparzone pomidory obierz ze skórki, przekrój, usuń gniazda nasienne, miąższ posiekaj. Dołóż do pozostałych składników razem z pokrojoną w paseczki szynką, wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ziemniaki wyjmij z folii, natnij na krzyż, rozchyl. Nałóż farsz z jogurtem.

 

 

 

file1369945027