Tagliatelle z pieczarkami z olejem rzepakowym

30 kwietnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

  • 2 piersi kurczaka,
  • 400 g pieczarek,
  • 400 g makaronu tasiemka Czaniecki,
  • 3 łyżeczki przyprawy do drobiu,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 200 ml kremówki,
  • sól,
  • pieprz biały.

Przygotowanie:
 

   Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do drobiu oraz kryminałkiem i smażymy na oleju rzepakowym. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki w plasterki i dusimy na małym ogniu, aż do odparowania wody z pieczarek. Zalewamy śmietanką 36 % i podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Na samym końcu dodajemy zioła prowansalskie, sól i biały pieprz. Mieszamy makaron z sosem.

Testowała:

Agnieszka – Witam, od kilku miesięcy prowadzę blog kulinarny http://www.kolorowowkuchni.blogspot.com/, a interesuję się kulinarią od kilku lat. Najchętniej cały wolny czas spędzałabym w kuchni. Interesują mnie produkty i przedmioty związane z kuchnią, gotowaniem, pieczeniem, przechowywaniem.
Prowadzi bloga: http://www.kolorowowkuchni.blogspot.com/