Pyzy ziemniaczane
Pyzy to popularne danie. Razem z tym przepisem z łatwością i szybkością zrobimy coś tradycyjnego, co nigdy się nie nudzi. Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska Marty Orłowskiej.
Składniki:
1, 5 kg ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
sól
Połowę ziemniaków wyszorować i ugotować w mundurkach. Następnie obrać i zmielić. Pozostałe obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami, a następnie odcisnąć. Powstały sok odstawić do opadnięcia osadu, a następnie odlać płyn, pozostawiając skrobię. Do miski wrzucić ziemniaki ugotowane i starte, skrobię i jajka, przyprawić solą i wyrobić ciasto. Uformować pyzy (dłonie oprószyć mąką, by ciasto nie lepiło się do palców), gotować w osolonym wrzątku przez 5-8 minut od wypłynięcia na powierzchnie. Można okrasić smalcem lub podawać jako zamiennik ziemniaków do drugiego dania. Można także dodać jako nadzienie mięso.