Domowy rosół na wołowinie i kaczce
Składniki:
około 1 kg kaczki
około 50 dag wołowiny
3 marchewki
1 pietruszka
plasterek selera
kawałek pora
2 liście laurowe
kilka sztuk pieprzu czarnego ziarnistego
kilka sztuk ziela angielskiego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 cebula
natka pietruszki
lubczyk suszony
Przygotowanie:
Mięso myjemy dokładnie pod zimną wodą i przekładamy do garnka. Następnie zalewamy zimną wodą( około 4 litry) i gotujemy na małym ogniu. W czasie gotowania na wierzchu pojawi się szumowina, więc zdejmujemy ją łyżką cedzakową. Następnie dodajemy ziele, liść laurowy i pieprz ziarnisty i gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy oczyszczone warzywa( oprócz cebulki) i gotujemy dalej około 45 minut. Następnie dodajemy opaloną na palniku cebulkę. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz, lubczyk. Rosołek podajemy posypany posiekaną natką pietruszki.