- 3 litry wywaru lub rosołu
 - 3 marchewki duże
 - 50 dag pieczarek
 - 1 pietruszka duża
 - 1 plaster selera
 - 1 cebula mała
 - 2 łyżeczki oleju
 - śmietana
 - ziele angielskie
 - liść laurowy
 - pieprz czarny ziarnisty
 - sól
 - pieprz czarny mielony
 - makaron np. świderki
 - Przygotowanie:
 
Wywar zagotowujemy z przyprawami. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy ją do wywaru gotując około 15 minut. W międzyczasie ścieramy na tarce jarzynowej wcześniej oczyszczone pieczarki i dodajemy do do gotujących się w wywarze warzyw. Cebulkę drobniutko siekamy i podduszamy ją na patelni, a następnie dodajemy do zupy. Zupę gotujemy przez 15- 20 minut doprawiając do smaku solą i pieprzem oraz zabielając śmietaną. Podajemy z makaronem i kleksem śmietany.
        











