Makaron penne z warzywami
Artykuł zewnętrzny
250-300 g makaronu penne 1 marchewka cebula 1/2 czerwonej papryki kilka różyczek kalafiora (może być mrożony) 3-4 mini kolby kukurydzy 2 łyżki masła 130 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka soku z cytryny 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki sól,pieprz do smaku Marchewkę pokroić w półplasterki,kolby kukurydzy w plasterki (kawałki), czerwoną paprykę w kostkę. Cebulę posiekać,zeszklić na maśle i dodać marchewkę, kukurydzę,paprykę i kalafior. Dusić razem przez około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Połączyć ze śmietanką. Doprawić sokiem z cytryny. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i połączyć z sosem. Posypać natką pietruszki i podać zaraz po przygotowaniu.