Makaron z pieczarkami i szynką

8 kwietnia 2013, dodał: grzesio
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 40 dag makaronu pióra
  • 30 dag pieczarek
  • 1 mały por
  • 2 pomidory
  • 20 dag szynki wędzonej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 10 dag kremówki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • Sól, pieprz

WYKONANIE:

  1. W szerokim rondlu rozgrzej olej. Włóż oczyszczony, posiekany por i podsmaż na złoty kolor.  Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Smaż razem 5-6 minut, mieszając, aż pieczarki puszczą sok.
  2. Dodaj sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wlej śmietanę, wsyp posiekaną bazylię i zagotuj.
  3. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu,( do wody możesz dodać kostkę rosołową), osącz, polej sosem z pieczarkami. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.

 

file1365451999