Spaghetti z tuńczykiem i pomidorami

8 kwietnia 2013, dodał: jadziam
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • Opakowanie makaronu spaghetti
  • Puszka tuńczyka w sosie własnym
  • Cebula
  • 4 świeże pomidory lub puszka krojonych bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz, sól
  • Cukier
  • Po łyżeczce suszonej bazylii i oregano
  • Papryka chili w proszku
  • 2 łyżki oliwy
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki startego parmezanu lub innego sera
  • Kilka listków świeżej bazylii do dekoracji

 

Przygotowanie:

  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i drobno posiekaj.
  • Dodaj do cebuli i duś na wolnym ogniu 5 – 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Dodaj rozdrobnionego tuńczyka z puszki skropionego sokiem z cytryny.
  • Aby zaostrzyć smak sosu, dodaj szczyptę papryki chili.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i duś około 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszoną bazylię i oregano.
  • Przygotuj makaron wg przepisu na opakowaniu (gotuj aż będzie al dente).
  • Ugotowany makaron osącz na sicie , wyłóż na talerze, polej sosem, posyp startym parmezanem i udekoruj bazylią.

 

 

 

file1365451358