Spaghetti z klopsikami
Składniki:
ok.40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 jajko
4-5 łyżek bułki tartej
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
Olej do smażenia
5dag żółtego sera
1 mała cukinia
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 pomidor
30 dag makaronu spaghetti
Sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
Cebulę obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij sok.
Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
Mięso włóż do miseczki, dodaj do niego cebulę, czosnek ,jajko i tartą bułkę oraz sól, pieprz i trochę oregano. Wyrób dokładnie masę.
Formułuj z niej nieduże kulki. Ser pokrój w kostkę i po kawałku wciśnij w kulkę. Każdą obtaczaj w mące i kładź na patelnię ze sporą ilością rozgrzanego tłuszczu. Usmaż na złoty kolor.
Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i pomidora a następnie wszystko podduś i dopraw do smaku.
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, wrzuć na patelnię z kulkami, wymieszaj.