Jak wybrać i podać wędlinę na wielkanocny stół?

29 marca 2013, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowa uczta dla podniebienia. Oprócz potraw z jajami, żurów i ciast uświetnią ją wędliny i wyroby z mięsa. Które z nich jednak wybrać i jak je podać? Podpowiadamy, jakich szynek i mięs nie powinno zabraknąć na świątecznym stole i na co zwrócić uwagę przy ich zakupie.  

Stojąc przed sklepowym regałem mamy nie lada problem, które z wyrobów warto nabyć i postawić na świątecznym stole. Największe wyzwanie dotyczy wyboru wędlin i mięs, ponieważ jest ich całe mnóstwo, a dziś nie tylko cena jest wyznacznikiem ich jakości.

Prawdziwa polędwica niejedno ma imię

Dotychczas przy wyborze wędlin i mięs wystarczyło kierować się nazwą produktu i ceną, ponieważ były one synonimem i gwarancją jakości. Dziś jednak nie każda Polędwica sopocka to znana nam sopocka, a i wędliny o podobnej nazwie różnią się od siebie – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. – Oprócz ceny i nazwy wyrobu warto też zapoznać się z etykietę produktu – uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.

Przy zakupie wędlin należy zwrócić też uwagę na kolor i kruchość wyrobu. Właściwie przygotowana szynka powinna być różowa bądź jasnobrązowa, musi ładnie pachnieć, dobrze smakować i łatwo się kroić.

– W okresie Świąt wielkanocnych dużym powodzeniem cieszą się kiełbasy suche i podsuszane, które posiadają wyrazisty smak i zapach. Do koszyczka ze święconką polecam z naszej oferty kiełbasę jałowcową i myśliwską z linii „Spiżarnia Dębowa”. Dużym atutem suszonych wędlin jest ich trwałość, pozostają one długo świeże, nawet jeśli na zewnątrz panuje wysoka temperatura. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć też białej kiełbasy, której niezapomniany smak towarzyszy nam cały rok. Jest ona niezastąpionym składnikiem żurku – mówi Małgorzata Wódkiewicz.

Przechowywanie to zapewnienie trwałości smaku i zapachu

Odpowiednie przechowywanie szynki i wyrobów mięsnych nie jest trudne. – Po zakupie, wędlinę należy rozpakować i pozostawić na wierzchu, aby nieco obeschła w naturalny sposób. Następnie powinniśmy zawinąć ją w papier bądź przełożyć do opakowania hermetycznego i włożyć do lodówki – mówi Małgorzata Wódkiewicz. – Temperatura przechowywania wędlin to 4-8 stopni Celsjusza, surowego mięsa zaś 2 stopnie. Najdłuższą trwałością cieszą się wędliny suszone i podsuszane, temperatura ich przechowywania to 10-18 stopni Celsjusza. 

Potrawy odpowiednio podane

Podczas przyrządzania świątecznych dań należy zadbać nie tylko o wybór najlepszych składników i smak, ale też o ich wygląd i formę. Dzięki odpowiedniemu i dekoracyjnie zaprezentowanemu półmiskowi z wędliną, czy mięsem, świąteczny stół będzie atrakcyjniejszy i o wiele bardziej apetyczny. – Podane wędliny, powinny być przede wszystkim świeże. Paterę powinny tworzyć wyroby, które nawiązują to tradycji i których smak odpowiada naszym gustom. Doskonałą propozycją może okazać się półmisek z szynką w galarecie w kompozycji ze świeżymi warzywami. Taka wiosenna propozycja z pewnością spotka się z uznaniem gości – mówi Małgorzata Wódkiewicz. 

Podane wędliny muszą być odpowiednio ułożone, starannie i jednakowo pokrojone na chude plastry.

file1364561712