Ślimaczki drożdżowe

17 marca 2013, dodał: Miki
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
250 g mąka pszenna,
100 ml mleko,
2 łyżki margaryna,
1 szt żółtko jaja,
3 łyżki cukier,
20 g drożdże,
5 łyżek powidła śliwkowe lub marmolady owocowej

Margarynę rozpuścić w rondelku i przestudzić.Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże oraz cukier.W misce wymieszać mąkę z żółtkiem i rozpuszczoną margaryną.Cały czas mieszając powoli dodawać mleko z drożdżami. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na pół godzinki do wyrośnięcia.Potem ciasto rozwałkować na prostokąt i rozsmarować powidła. Ciasto zwinąć w roladkę wzdłuż dłuższego boku.Pokroić w kawałki o szerokości ok 2-3 cm.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20 minut na 175 C,po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

file1363531649



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz