Omlet śniadaniowy na oleju rzepakowym – testy
Dzięki uprzejmości portalu www.urodaizdrowie.pl otrzymałam specjalny pakiet:olej rzepakowy, shaker oraz książeczkę informacyjną.
Olej rzepakowy to optymalny wybór dla całej rodziny, powinien być składnikiem posiłków jarzynowych i jarzynowo-mięsnych już dla niemowląt szcześciomiesięcznych gdyż zawarte w nim kwasy: linolowy LA (omega-6) i alfa-linolenowy ALA (omega-3) należące do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) wpływają na prawidłowy wzrost i rozwój dzieci.
Dieta bogata w produkty o niskiej zawartości cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych jest podstawą profilaktyki chorób serca. Powinniśmy więc zwaracać szczególną uwagę na to, jakie tłuszcze spożywamy i wybierać te najbardziej korzystne z punktu widzenia diety dobrej dla serca.
Olej rzepakowy spełnia wymóg prozdrowotnego oleju „niskonasyconego” a zawarte w nim kwasy ALA i LA oraz sterole roślinne pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
Olej rzepakowy zawiera składniki korzystnie wpływające na urodę, m.in. cenne antyoksydanty (przeciwutleniacze):
-witaminę E– zwaną witaminą młodości, która chroni przed uszkodzeniami na tle oksydacyjnym, zarówno na poziomie białek, jak i komórkowego DNA
-witaminę K
–witaminę A (beta-karoten)
Dla mnie największymi zaletami tego produktu są: neutralny smak i zapach podczas smażenia, szerokie zastosowanie, nadaje się do: sałatek, sosów, dressingów, domowego majonezu a także słodkich wypieków ( z powodzeniem zastąpi stopione masło w każdym przepisie na ciasto biszkoptowe, piaskowe a nawet drożdzowe) można go również dodawać do potraw dla dzieci mając pewność, że w bezpieczny sposób dbamy o ich zdrowie. Z pewnością od dnia dzisiejszego będzie stale obecny w mojej kuchni :) Poniżej znajduje się przykładowy przepis z wykorzystaniem oleju rzepakowego, więcej przepisów znajdziecie na stronie: www.pokochajolejrzepakowy.pl
Omlet śniadaniowy
Składniki:
4 jajka
1 pomidor
4 średnie pieczarki
kiełbasa z fileta
1 czerwona cebula
2 łyżki wody
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Jajka mieszamy w shakerze z solą oraz pieprzem, przelewamy do szklanki dodajemy wodę i mieszamy. Kiełbasę lekko podsmażamy na oleju, dodajemy cebule i pieczarki, dusimy pod przykryciem kilka minut aż zmiękną. Jajka wlewamy na osobną patelnię i smażymy, kiedy wierzch zacznie się ścinać dodajemy pozostałe podsmażone składniki oraz układamy plasterki pomidora, po ok. 1-2 min omlet jest gotowy.
Smacznego!
Testowała:
Marta – Moim hobby jest gotowanie i fotografowanie. Blog kulinarny pozwala mi połączyć obie pasje oraz daje radość dzielenia się doświadczeniami i pomysłami z innymi :)
Prowadzi bloga: http://martasmakuje.blogspot.com/