Odrywana Beszamelowa Bruschetta z patyka

10 marca 2013, dodał: modliszka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

-3 bagietki pszenne
-oliwa z oliwek extra virgin
-główka czosnku
-starty parmezan
-1 duża cebula czerwona
-suszone pomidory w oleju
-salami chips
-1 mała cukinia
-oliwki zielone nadziewane papryką
-1 malutka papryka czerwona
-1 malutka papryka żółta
-sos beszamelowy Winiary
-zioła prowansalskie
-natka pietruszki

sposób przygotowania:

1.Bagietki kroimy pod skosem na 1,5cm plastry.
Plastry nakłuwamy na 2 długie patyki do szaszłyków (wyjdą nam 3 porcje) a na obu końcach tych patyków nakłuwamy przycięte grube plastry cukinii. Tak przygotowane 3 ”szaszłyki Bruschetty” kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2.Każdy plaster bagietki smarujemy oliwą z oliwek i kładziemy na niego przeciśnięty przez praskę czosnek z odrobiną startego parmezanu.

3.Teraz kolejno nakładamy: po krążku czerwonej cebuli, po suszonym pomidorze (odsączonym z tłuszczu przez papier kuchenny), po plasterku salami a nawet i po 2, dodajemy pokrojone plastry cukinii w kostkę (nie za dużo), kładziemy po krążku z oliwek, dorzucamy paseczki z papryki czerwonej i żółtej.

4.Sos beszamelowy Winiary przygotowujemy według przepisu z opakowania. Ostudzonym polewamy za pomocą łyżki ”szaszłyki Bruschetty” a na koniec wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi.

5.Przygotowane ”szaszłyki Bruschetty” wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 200st na 20min.

6.Po wyciągnięciu dekorujemy wierzch natką pietruszki. Podajemy na ciepło. Smacznego

file1362934895