Babeczki z kremem waniliowym

5 marca 2013, dodał: maagdusiaa22
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 30dag mąki, 15dag margaryny, 10dag cukru, 1żółtko,

Masa : 2 łyżki masła lub margaryny, 3łyżki mąki, 0,5litra mleka, 8-10łyżek cukru, 1opak. cukru waniliowego, 4żółtka, 2 łyżki masła.

Dodatkowo foremki na babeczki.

Wykonanie ciasta: Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier i żółtko. Wyrobić ciasto. Foremki wykleić ciastem i piec w temperaturze 180st. Ok 10-15 minut na złoty kolor.

Wykonanie masy: Zagotować mleko z wanilią. Margarynę roztopić w rondelku dodać mąkę przesmażyć nie rumienić. Żółtka utrzeć z cukrem, zalać wrzącym mlekiem, dokładnie wymieszać. Wlać do zasmażki ogrzewać szybko mieszając do zgęstnienia. Przestudzić. Utrzeć masło dodawać po łyżce kremu ucierać. Babeczki napełnić kremem.

file1362494916