Kurczak po drezdeńsku

25 lutego 2013, dodał: okulary
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 piersi z kurczaka,

100 g szynki,

200 g mrożonych truskawek,

łyżka masła,

8 połówek gruszek z kompotu,

sól,

sól czosnkowa,

biały pieprz,

olej do smażenia,

ewentualnie  2 kieliszki winiaku.

Przygotowanie:

Połówki lub ćwiartki kurczaka płuczemy, następnie oddzielamy  mięso od kości( szyjki kości lub skrzydełka przydadzą się na zupę). Mając 4 ćwiartki solimy je oraz pieprzymy, lekko prószymy solą czosnkową żeby był cień zapachu. Z każdej ćwiartki robimy rodzaj kieszonki i wkładamy do niej plasterek szynki i orzeszek masła i spinamy szpilką,lub obwiązujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy porcje ok.3 minuty. Następnie przekładamy na ogniotrwały półmisek, dodajemy resztę masła i obkładamy gruszkami pokrojonymi na ósemki oraz nie rozmrożonymi truskawkami. Całość wstawiamy na 15-20 minut do gorącego piekarnika. Przed samym podaniem podlewamy winiakiem i zapalamy.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz