Pączki, pączusie, oponki – przepis
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 75 dkg mąki
- 6 dkg drożdży
- 3 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- starta skórka z 1 cytryny
- połowa kieliszka wódki
- 60 dkg planty
- cukier waniliowy
- 1/2 kostki masła
- lukier: szklanka cukru pudru, wrzątku, sok z pomarańczy
- skórka z pomarańczy
- konfitura
Sposób przygotowania:
- mąkę przesiewamy
- drożdże mieszamy z łyżką cukru, z łyżką mąki i połową ciepłego mleka – odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając miskę lnianą ściereczką
- jajka, żółtka i cukier ubijamy na puszystą pianę
- topimy masło, dodajemy skórką z cytryny
- do mąki dodajemy masę jajeczną, resztę ciepłego mleka, mieszamy dokładnie i wyrabiamy ręką, aż do powstania pęcherzy powietrza
- dodajemy stopione masło, wyrabiamy dalej – minimum 10 minut, zostawiamy do wyrośnięcia tj. podwojenia objętości masy drożdżowej
- dodajemy do wyrośniętej masy drożdżowej odrobinę mąki tyle, aby ciasto rozwałkować na grubość 1 cm
- wycinamy szklanka kółeczka, na połowę kółeczek kładziemy konfiturę
- dociskamy jedno kółeczko do drugiego kółeczka, na którym znajduje się konfitura, formujemy następnie w rękach kształt kuli
- oponki robimy przez wycięcie w rozwałkowanym cieście dwóch kółek: szklanką i wewnątrz małe kółko kieliszkiem, zostawiamy je do wyrośnięcia
- roztapiamy tłuszcz (Plantę) w głębokim garnku, smażymy pączki na gorącym tłuszczu tak, aby z każdej strony miały złoty, brązowy kolor – możemy sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest w środku surowe
- lukier: cukier puder zalewamy niewielką ilością wrzątku, cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru
- zanurzamy w lukrze usmażone pączki, posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego:)