Przepis na paszteciki z pieczarkami

11 stycznia 2013, dodał: zuzanka
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 8 porcji

porcja- 240 kcal

cena-14 zł


Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

2 cebule

30 dag pieczarek

olej

100ml gęstej kwaśnej śmietany

5 dag sera pleśniowego

sól

mielony czarny pieprz

1 jajko

Przepis:

1. Ciasto wyjmij z lodówki (mrożone musisz wcześniej rozmrozić). Cebule obierz, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju.

2. Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę. Dodaj pokrojone pieczarki, smaż razem, mieszając 3-5 minut.  Po tym czasie wlej śmietanę. Dodaj pokruszony ser. Duś, aż ser się rozpuści, a farsz zgęstnieje. Dopraw go solą oraz pieprzem.

3. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Na każdy nałóż porcję farszu, złóż po przekątnej (w trójkąty), a następnie uformuj trójkątne paszteciki. Posmaruj je rozmąconym jajkiem. Piecz około 15 minut w 200 st.

Gotowe. Smacznego.