Grzybowe orzo z makaronem ryżowym

9 lutego 2010, dodał: chupi
Artykuł zewnętrzny
  • 300 gram mrożonych kurek
  • 250 gram pieczarek
  • 150 gram suszonych podgrzybków
  • 500 gram makaronu orzo
  • łyżeczka płatków suszonych chilli
  • cebula biała cała średnia
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • oliwa z oliwek
  • 50 gram masła
  • 200 ml wody
  • kostka bulionowa grzybowa

Na pomysł tego dania wpadłam wczoraj , kiedy na targu znalazłam oryginalne orzo prosto z Włoch.A że na grzybki miałam już dawno ochotę i w końcu udało mi się dorwać mrożone kurki w polskim sklepie to postanowiłam spróbować połączyć te składniki i wyszła po prostu bomba:) Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek , następnie dodajemy masło.W międzyczasie mrożone kurki myjemy pod bieżącą wodą w sitku , odcedzamy dokładnie i wrzucamy kurki na patelnię. Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą , aby trochę namiękły.Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.Pod kurkami zmniejszamy gaz.Po 15 minutach do kurek dodajemy odciśnięte namoczone podgrzybki.Dalej podsmażamy pod przykrywką.Po kolejnych 10 minutach dodajemy posiekaną drobno cebulę i pieczarki i przyprawy.W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron orzo około 9 minut , następnie odcedzamy i ostawiamy na bok.Następnie do naszych grzybków wlewamy wodę oraz dodajemy kostkę bulionową grzybową , co pewnie czas mieszamy – do momentu kiedy woda z bulionem prawie całkiem wyparują . Na końcu dodajemy makaron orzo , dokładnie mieszamy , próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.

file1265725404