Pierogi z ciasta parzonego z drobiowym farszem
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 i ¾ szklanki wrzątku
Farsz:
35 dkg gotowanego mięsa drobiowego
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
1 jajko
1 łyżka wegety
½ łyżki białego mielonego pieprzu
Mąkę przesiać do miski, zalać wrzątkiem. Wymieszać najpierw za pomocą łyżki, a gdy ciasto trochę przestygnie – zagnieść (w razie potrzeby dolać wody). Mięso zmielić maszynką o drobnym sicie. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju z dodatkiem wegety i pieprzu. Dodać do mięsa, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto cienko wałkować na stolnicy, wykrawać kółka, na każde nakładać łyżeczką porcję farszu i zlepiać pierogi.
Gotować w osolonej wodzie 1 minutę od wypłynięcia.
Smacznego!