Pastarmi

9 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

2 kg chudej pieczeniowej wołowiny

20 dkg soli morskiej

5 ząbków czosnku

2 łyżki cukru

3 łyżki czarnego mielonego pieprzu

Surowe mięso nacieramy 5 dkg soli. Odstawiamy do lodówki (najlepiej na noc). Czosnek miażdżymy i mieszamy z pozostałą solą, cukrem i pieprzem. Następnego dnia mięso dokładnie płuczemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przypraw. Wkładamy do szklanego naczynia i odstawiamy do lodówki na 14 dni (codziennie odwracamy). Wycieramy do sucha i kładziemy na kratce w uchylonym, zimnym piekarniku, aby mięso wyschło. Wędzimy na zimno ( w temperaturze poniżej 60 stopni) przez 5 godzin. Następnie mięso wkładamy do wrzącej wody i  parzymy do miękkości (przez 2 – 3 godziny).

Podajemy na zimno.

Smacznego!

file1265716631