Skrzydełka pikantno miodowe z sosem Teryaki

2 stycznia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
skrzydełka miodowe, skrzydełka

składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kilka kropel tabasco
  • łyżeczka papryki ostrej
  • 3 łyżki miodu
  • łyżeczka imbiru
  • sól
  • pół szklanki oleju
Sos sojowy wymieszać z tabasco, papryką ostrą, miodem, imbirem, solą i olejem. W przygotowanej marynacie umieścić skrzydełka.
Zostawić na godzinę w lodówce. Smażyć na patelni, podlewając olejem, aby miód się nie przypalił.
Można też upiec w piekarniku w 180 st.C przez około 30 minut.
skrzydełka, przepis na skrzydełka, skrzydełka miodowo-pikantne

W przepisie wykorzystałam sos sojowy Kikkoman, tradycyjny sos o charakterystycznym smaku, delikatniejszy smak niż innych firm. Przetestowałam też pikantny, czerwony klasyk – sos tabasco, oryginalnego producenta z USA. Produkty są dobrej jakości.


skrzydełka, przepis na skrzydełka, skrzydełka miodowo-pikantne

Testowała:

Klaudia – Blog kulinarny-przepisy ze zdjęciami, testy produktów i sprzętów AGD
Prowadzi bloga: http://www.dusiowakuchnia.pl/