„Kulinarne Inspiracje” KAMIS – opinia blogerki

3 grudnia 2012, dodał: Magda111
Artykuł zewnętrzny

file1354518155

 

W ramach współpracy z portalem Zdrowia i Urody miałam okazje przetestować produkty firmy Kamis – Kulinarne Inspiracje Kamis .

W zestawie znalazły się przyprawy z kulinarnymi  inspiracjami Kamis  w  4  wariantach  dań:

 

Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym

Rozmarynowy kurczak z warzywami

Kurczak ze śliwką owijany boczkiem

Pikantna wołowina w winie

W każdym zestawie  znajduje się 5  porcji  ziół i przypraw  odpowiednio  zamkniętych w przezroczystych  pojemniczkach. Do każdego wariantu  potrawy wchodzi inny zestaw przypraw dopasowany  do przepisu na opakowaniu , przez co całość wydaje się jeszcze bardziej interesująca .

Na opakowaniu widnieje informacja na ile porcji jest dana przyprawa  i ile czasu zajmuje wykonanie przepisu .

Dla  początkujących kucharzy taki  zestaw ziół jest  znakomitym ułatwieniem w łączeniu  przypraw i  ziół , i nadaniu  potrawie wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku .

Niewygórowana  cena  około 5 zł  jest kolejnym  plusem na to , że na pewno  w przyszłości  wypróbuję  Kulinarne Inspiracje  Kamis  w swoich  autorskich  przepisach kulinarnych .

Przygotowałam danie obiadowe według przepisu z Kulinarnych Inspiracji jednocześnie zmieniając je trochę według swoich upodobań .

Zdecydowałam się na Rozmarynowego kurczaka z warzywami . Dodatek rozmarynu , oregano, tymianku, czosnku i słodkiej papryki sprawił  , że moje danie nabrało intensywnego aromatu i wyrazistości i bardzo szybko zniknęło z talerzy .

  • składniki na 4 porcje

8 pałek kurczaka (około 1 kg)

250 g cebuli

250 g marchewki

300g papryki zielonej

8 średnich ziemniaków

1,5 łyżki cukru lub miodu

  • przepis

Pałki z kurczaka nacieramy  solą i odstawiamy . Ziemniaki kroimy w 2-3 cm kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, rozmarynu i mieszamy . Cebulkę kroimy w kostkę , paprykę w paski , marchewki  kroimy w  plastry. Kurczaka obsmażamy za wszystkich stron na oleju. Przekładamy do miski , dodajemy  paprykę w proszku , 1/2 porcji czosnku, tymianek i mieszamy . Na tłuszczu ze smażenia mięsa karmelizujemy  cukier (podgrzewamy, aż się rozpuści). Dodajemy cebulkę, marchew i paprykę. Podsmażamy około 5 minut, stale mieszając. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym czosnkiem, oregano i mieszamy . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 50-60 minut.

Testowała:

Magda – Pasjonatka gotowania, jedzenia i nie tylko..lubiąca dzielić się przyrządzonymi potrawami z domownikami i przyjaciółmi. Amatorka, eksperymentatorka i tradycjonalistka w jednym , która czasami tworzy kulinarne cacka.
Prowadzi bloga: http://smakowitedania.blogspot.com