Nie każdy wie, że stracciatella to… tradycyjna włoska zupa! Znana doskonale naszym południowym sąsiadom stracciatella podbija serca Polaków, choć w nieco innej formie. My, zajadając się ulubionymi lodami o tej samej nazwie, nawet nie zastanawiamy się, skąd pochodzi ten niezwykły smak. Czy Muffinka Stracciatella od Dan Cake to także kontynuacja włoskiej historii smaku?
Rozdarcie na talerzu
Stracciare w języku włoskim oznacza „drzeć, rozrywać na kawałki”, co sugeruje, że danie alla stracciatella charakteryzują nieregularna faktura oraz zawartość „podartych” składników. Dlatego właśnie w lodach śmietankowych lub waniliowych w wersji stracciatella znajdują się kawałki pokruszonej, gorzkiej czekolady. Podobnie jest z muffinkami Dan Cake – w rozpływających się w ustach babeczkach zanurzone są kawałki czekolady, wyróżniające się na tle jasnego, miękkiego ciasta. Stracciatella alla Romana, czyli potrawa, która stała się inspiracją nazewniczą dla innych tego typu produktów, to z kolei rosół z lanymi kluskami z utartego parmezanu i jaj, stanowiących o jego specyficznej konsystencji. Dla wzmocnienia efektu „rozdarcia” kluski zagęszcza się mąką lub semioliną.
Smak wygody
Odpowiedzią na włoskie inspiracje alla stracciatella jest szeroka oferta produktów spożywczych, opartych na połączeniu płynnej śmietanki z kawałkami twardej czekolady. Również wśród osób, które chętnie eksperymentują w kuchni, można zauważyć duże zainteresowanie tym zestawieniem smakowym. Przepisy na ciasta, torty, czy kremy stracciatella zapełniają książki kucharskie, dając koneserom tej słodkiej formuły duże pole do popisu. Miłośnicy tego połączenia w wersji słodkiej, zgodzą się jednak, że dla głodnego liczą się nie tylko odczucia smakowe, ale również czas oraz – wygoda konsumowania! Dlatego Muffinka Stracciatella, słodka propozycja od firmy Dan Cake, to kompromisowe rozwiązanie tej sytuacji, które pomoże wyjść z opresji wciąż brakującego czasu i dogodzi gustom koneserów, którzy cenią sobie swobodę w spożywaniu łakoci: – Muffinki podaje się w papierowych papilotkach, co sprawia, że smakołyk nadaje się w zasadzie na każdą okazję: na przyjęcia, kiedy gościom serwuje się wygodne w konsumpcji słodycze; do pracy, gdzie raz na jakiś czas warto dodać sobie energii słodką przekąską, a nawet na podróż – zapewnia Marta Wasilewska-Pawlas z firmy Dan Cake Polonia.
Stracciatella pod ręką
Mała, poręczna i zawsze gotowa do drogi, w sam raz, by zaspokoić mały lub średni głód – to, co wyróżnia Muffinkę Straciatella Dan Cake to nie tylko jej smak i rozmiar, ale i włoska lekkość, zamknięta w modnej formie typu muffin. – Muffinka Stracciatella Dan Cake swoim nazewnictwem i wyglądem przypomni nam specjały orzeźwiającej kuchni Południa. Spożywanie jej, szczególnie mroźną porą pozwoli myślami przenieść się w upalne dni, gdy bez zastanowienia sięgamy po orzeźwiające przysmaki stracciatella – mówi Marta Wasilewska-Pawlas. Rzeczywiście, duże kawałki gorzkiej czekolady cieszą z każdym kęsem, a puszyste waniliowe ciasto przywodzi na myśl kremowe lody. Ponadto każda muffinka, dostępna pojedynczo lub w dwupaku, zapakowana jest w specjalną folię, która pozwala na dłużej zachować jej świeżość oraz walory smakowe.
Włoska obiadella
Co jednak zrobić w sytuacji, gdy smakiem stracciatella będziemy chcieli podzielić się z rodziną i przyjaciółmi? Wówczas można zaproponować wspólny posiłek, na którym zaskoczymy gości pyszną zupą alla Romana i mozzarellą, skomponowaną z sałatką lub naleśnikami. A na deser? Zaserwować Ciasto Stracciatella od Dan Cake, które niewątpliwie zachwyci entuzjastów Muffinek i włoskich klimatów, a co najważniejsze – wystarczy dla wszystkich!