Muffiny Red Velvet

19 listopada 2012, dodał: Megi
Artykuł zewnętrzny

Nie za słodkie, sycące i pożywne muffiny idealne na spotkanie przy kawie jak i na przyjęcie rodzinne. Ulubione mojego chłopaka. Idealne, żeby sprawić komuś przyjemność :)

Składniki na ok 24 sztuki:

CIASTO:

-2 1/2 szklanki mąki pszennej

-1 1/4 szklanki cukru + torebka cukru waniliowego

-1 łyżka kakao (prawdziwego, gorzkiego)

-1 łyżeczka soli

-2 jajka

-1 1/4 szklanki oleju słonecznikowego dobrej jakości

-1 szklanka maślanki

-1 łyżka octu

-1 łyżeczka sody oczyszczonej (może być również proszek do pieczenia)

-czerwony barwnik spożywczy

KREM SERKOWY:

-300g serka kremowego (np Philadelphia)

– szklanka cukru pudru

– 150g masła

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier i cukier waniliowy, kakao i sól. W drugiej misce wymieszaj jajka, olej i maślankę. Dodaj też szczyptę czerwonego barwnika spożywczego. Dodaj składniki mokre do suchych i wymieszaj. Nie trzeba miksować, wystarczy dobrze wymieszać trzepaczką.

Włącz piekarnik na 180 stopni.

Przygotuj formę do muffinów i włóż do niej papilotki. Weź szklankę lub kubeczek, wlej do niego łyżkę octu i dodaj sodę lub proszek do pieczenia. Płyn mocno się spieni, wymieszaj go i dodaj do ciasta. wymieszaj szybko trzepaczką i od razu przekładaj porcjami do papilotek do ok 1/2 – 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku 25-30 minut.

Muffiny powinny być lekko wilgotne i ciężkie.

Po wyciągnięciu z piekarnika pozwól im ostygnąć na kratce do studzenia lub po prostu wyciągnij i postaw do ostygnięcia na desce do krojenia.

Przygotuj krem serkowy:

Przełóż serek do miseczki i miksuj z cukrem pudrem. Dodawaj go porcjami. Gdy uzyskasz gładką masę dodaj miękkie masło i miksuj ponownie, do otrzymania kremu bez grudek masła. Odstaw krem do schłodzenia.

Gdy krem się schłodzi a babeczki całkowicie ostygną odłóż jedną babeczkę a na reszcie rozsmaruj krem serkowy. Nie musi być to zrobione idealnie, cału urok tkwi w „lekkim nieładzie”. Odłożoną babeczkę pokrusz i posyp okruchami środek każdej babeczki, Taka prosta dekoracja stworzy piękny kontrast bieli z czerwienią.

Babeczki Red Velvet są proste do zrobienia, mają bardzo ciekawy smak i choć nie można zjeść ich wiele na raz ma się ochotę je jeść codziennie. Krem serkowy idealnie się komponuje z ciastem.

Rady:

– wszystkie składniki powiny być dobraj jakości i w temperaturze pokojowej

– ciasto łatwo nakłada się dwiema łyżkami

– nie martw się uzyskaną konsystencją, często surowe ciasto jest lekko ciągnące

– krem można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce

– gdy dbasz o linię nie musisz do kremu dodawać masła, wtedy będzie bardziej lejący ale równie pyszny

Powodzenia i smacznego! :)

file1353327143



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...