Wafle z masą z mleka w proszku
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- 1 kostka margaryny, np. „Kasia”, „Mleczna”,
- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu,
- 1/2 szklanki wody,
- 2 łyżki ciemnego kakao ( to z wiatrakiem),
- 1 paczka (250 gram) mleka odtłuszczonego i granulowanego,
- 1 wafel (andrut) okrągły lub prostokątny.
Przekąska słodka do kawy, czy herbaty i nie tylko od święta.
Etapy przygotowania
Rozpuścić 1 kostkę margaryny z 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu, 1/2 szklanki wody i 2 łyżki kakao ciemnego w garnku na wolnym ogniu (nie gotować).
Po zestawieniu z palnika, wsypać do tego szybko całą 1 paczkę mleka odtłuszczonego i granulowanego i dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
Chwilę poczekać, by masa trochę ostygła i smarować 1 wafla okrągłego lub prostokątnego.
(spodnia i ostatnia część ma być nie pokryta masą).
Gdy skończymy smarowanie wafla, na wierzch stawiamy coś ciężkiego, by się dobrze złączyły i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia i ochłodzenia-30 minut, by potem lepiej się kroiło wafel.
Po wyciągnięciu wafla z lodówki kroimy go w romby.