Gęsina w Hotelu Dosłońce

9 listopada 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dosłońce przywraca tradycję jadania gęsiny w dniu  Świętego  Marcina

Już po raz drugi zgodnie z tradycją spożywania gęsiny w dniu 11-go   listopada w dzień imienin  Świętego  Marcina Hotel Dosłońce Conference  &SPA przypomina o zwyczaju  podawania mięsa gęsiego w listopadzie.

-W tym dniu zachęcamy do  spróbowania polskiej pieczonej gęsi i   staramy się przywrócić tradycję spożywania tego cennego  gatunku  mięsa- informuje Michał Warchala, szef kuchni Hotelu  Dosłońce  Conference & SPA  w Racławicach.

Jak podaje legenda święty Marcin, człowiek skromny nie czuł sie godnym  przyjęcia świeceń biskupich i schował się w szopie, w której chowano  gęsi.  Te jednak  zdradziły jego kryjówkę głośnym zachowaniem.   To  właśnie na pamiątkę tych wydarzeń z początku ubiegłego  tysiąclecia (  święty  Marcin z Tours żył w latach 316-39)  w wielu  krajach  europejskich spożywa się gęsinę obecnie najczęściej w restauracjach w  gronie rodzinnym.

Gęsina była królową staropolskich stołów. Gęś z jabłkami, pasztety,  podawana ze śmietaną czy suszonymi grzybami stanowiła ważną pozycję w  jadłospisach szlacheckiej kuchni.  W czasach komunizmu jej znaczenie w  jadłospisie Polaków było zdecydowanie mniejsze.  Dopiero w ostatnich  latach przywracamy  zwyczaj jadania gęsiny w Polsce. Jako główny   eksporter tego szlachetnego gatunku mięsa spożywamy  zaledwie 5  procent produkowanego mięsa gęsiego a 85 procent ląduje na niemieckich  stołach, gdzie tradycja spożywania gęsi jesienią i  w Boże Narodzenie  jest ogromna.

Dla nieprzekonanych kilka informacji o zaletach gęsiny. Gęsina jest  mięsem znacznie chudszym niż wieprzowina a nawet wołowina. Dostarcza  organizmowi nie tylko cenne białko, ale także witaminy A, E oraz z  grupy B, a tłuszcz gęsi  przyczynia się do  redukcji złego   cholesterolu. W Polsce gęsi hodowane są w większości sposób
ekologiczny. Głównymi odbiorcami  polskiej gęsiny w Europie są Niemcy  i  Francuzi. Wśród potraw z gęsiny światową furorę zrobiło francuskie  foie gras, przyrządzone  z gęsich  wątróbek, sporą popularnością  cieszy  sięteż gęsi pipek – przysmak kuchni  żydowskiej.  Mam nadzieję, że gęsina  powróci na polskie stoły a dzień świętego Marcina, który przypada w  tak ważnym dla Polaków dniu 11 listopada, stanie się na nowo rodzinnym  świętem – podkreśla Dagmara Leja, dyrektor Hotelu  Dosłońce Conference
& SPA.

www.dosloncespa.pl