Upiorne babeczki z cukinią

4 listopada 2012, dodał: Nutinka
Artykuł zewnętrzny

  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g drobnego cukru do wypieków (Wiem że to dużo lecz cukinia nie jest zbyt słodka)
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)
  • 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady

Masło miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej i nadal miksujemy. Dodajemy cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia i sól. Następnie po kolei wbijamy jajka nie przestając miksować.

Dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną, ciągle miksując. Dodajemy kakao i kawę. Na końcu dodajemy cukinię, posiekaną czekoladę  i razem mieszamy.

Przelewamy ciasto do foremek. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 35 – 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

file1352042829



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...