Ciasto kokosowe przekładane kremem

2 listopada 2012, dodał: futurenature
Artykuł zewnętrzny

Jeśli chcesz uzyskać świetny efekt przy małych nakładach pracy i pieniędzy polecam ciasto kokosowe a la Rafaello.

Zrobicie go tak:

Biszkopt: 7 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/2  szkl. oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą pianę dodać wszystko pozostałe, zmiksować i do piekarnika na ok. 30 minut – 180 stopni. Duża blacha. Po upieczeniu przeciąć na pół wzdłuż ciasta. Najlepiej tnie się wystygnięto ciasto.
Masa kokosowa: 4 szkl mleka, 1,1/2 szkl. cukru, 300 g masła lub dobrej margaryny, 100g wiórek kokosowych, 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej. Robimy budyń czyli zagotowujemy 3 szkl. mleka z cukrem dodajemy do tego pozostałą szklankę mleka, w której wymieszano obie mąki  (tak żeby nie było grudek), mieszamy na średnim ogniu aż budyń zgęstnieje. Jest pyyyyszny. Czekamy aż ostygnie. Miksujemy masło i dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec dodajemy wiórki. Mnie zostało też trochę wiórek nasączonych w spirytusie po domowym wyrobie mlecznego malibu. I gotowe. Dekoracja zależy od was. Ciasto jest tak pyszne, że w poniedziałek już będzie pusto w lodóweczce. Nie postoi długo – zostanie pochłonięte przez waszą rodzinę.

file1351889201



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...