Delicja serowo-jabłkowa

2 listopada 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru pudru, 4 żółtka, kost. margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia.

Ze składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w  folię aluminiową i włożyć na godz. do lodówki. Ciast podzielić na 2 części. Każdą ułożyć w natłuszczonej blasze o wym. 25x36cm, nakłuć widelcem, piec ok. 15 min w temp. 175 st.

Masa serowa: 1/2 kg twarogu, 4 jajka, 10 dag margaryny, 15 dag cukru pudru, 4 łyżki mleka, budyń waniliowy.

Ser zemleć. Utrzeć z margaryną, jajkami i cukrem pudrem. Przełożyć do garnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z  mlekiem i zagotować z masą serową.

Masa jabłkowa: 3/4 kg jabłek, 3/4 szkl. cukru, 1/4 szkl. wody, 1/2 łyżki żelatyny.

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, smażyć, czasem mieszając. na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w trosze wody, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na 1 placek, przykryć drugim i rozsmarować na nim masę serową.

Pianka: 4 białka, 1/2 szkl. cukru, galaretka truskawkowa, starta czekolada do dekoracji.

Białka ubić z cukrem. Galaretkę rozpuścić w  niepełnej szkl. gorącej wody, ostudzić i dodać do białek. Piankę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, posypać startą czekoladą.

Pyszne ciasto prosto z rajskiego ogrodu…

file1351872134